Okategoriserade

6 konkreta sätt att tjäna pengar online 2018

Alla vet att internet fört många bra saker med sig de senaste årtiondena. Det är idag enklare än någonsin att ta del av information, hålla kontakten med vänner och underhålla sig, allt med hjälp av internet.

Många har nog dock aldrig tänkt på internet som en inkomstkälla. När jag började forska lite kring detta kändes det snart som att en värld av möjligheter öppnade sig för mig. Det är idag fullt möjligt att tjäna en normal inkomst och mer därtill, helt genom att utnyttja internet som arbetsmarknad. Här kommer 6 sätt att tjäna pengar online, vissa kräver en del förkunskap, andra kräver inget mer än din tid och engagemang. Dessutom har jag slängt in ett bonustips i slutet för dig som tar sig så långt. Låt oss börja.

 

1: Ta ett distansjobb

Nu för tiden finns det många företag som erbjuder arbete genom frilansuppdrag. Jag tänker främst på företag som Appen, LionBridge och Leapforce. Dessa jobb innebär vanligtvis dataanalys som t.ex sökmotoroptimering och optimering av annonsinnehåll.

Dessa jobb kan vara en bra inkörsport för dig som vill ta ett första steg in i gigekonomin. Företagen erbjuder vanligtvis deltidsarbete på upp till 20 timmar i veckan så de är optimala för dig som kanske redan har ett arbete eller en annan inkomstkälla.

Arbetena kräver vanligtvis inga speciella förkunskaper, dock tillämpas innan anställning ett kunskapstest som kan ses som utmanande då de är uppdelade i flera delar och vanligtvis tar flera dagar att ta sig igenom.

Värt att notera är att dessa arbeten kräver att man efter anställning kan visa upp ett registerutdrag för F-skatt. Man måste alltså registrera enskild firma för att kunna arbeta för dessa företag på frilansbasis. Detta är något som kommer att återkomma i denna artikel och ett ämne som är så övergripande att jag kommer att dyka djupare in i ämnet i ett eget inlägg i framtiden. Värt att nämna redan här är dock att den moms (oftast 25%) som företagare betalar i Sverige inte gäller för tjänster utförda till företag i utlandet. Det kan alltså vara en bra idé att i början av ditt frilansliv rikta dig mot företag (som de beskrivna ovan) som ligger utanför Sverige för att maximera vad du får ut på din investerade tid.

 

2: Bli översättare

Det finns en uppsjö av företag som erbjuder frilansjobb som översättare, tolk, transkriberare samt arbete med att skapa undertexter till video. Sidor som Rev.com, transcribeme.com och scriba.ee. Om du har lätt för språk och är duktig på att skriva så kan detta vara ett perfekt jobb för dig.

Värt att lägga på minnet är dock att dessa jobb vanligtvis betalar per minut eller timma material som transkriberats eller översatts. Detta innebär att du behöver vara relativt snabb på att skriva för att det ska bli mödan värt, och självklart är det även ett krav att du ska tala och skriva Engelska flytande.

Om du har erfarenhet inom branchen eller vet med dig att du har en fallenhet för att skriva snabbt så är det nog ett intressant jobb. Jag läste någonstans medan jag sammanställde denna artikel att man bör kunna skriva 80 ord i minuten för att finna framgång i denna typ av arbete. När jag testade mig själv på typingtest.com så lyckades jag kamma ihop relativt futtiga 36 ord på en minut.

 

3: Bygg programvara

Är du en fena på programmering? Då har du verkligen förutsättningen at
t leva som frilansare/egenföretagare. Sidor som Jobspresso listar mängder med onlinejobb och uppdrag för programmerare och många moderna företag som X-team anställer bara distansarbetare. Här finns goda chanser att tjäna bra både sett till pengar och fritid.

Alternativt kan du gå ”appvägen”, utveckla en app och hoppas på det bästa. Om du har en bra och unik idé så kan detta vara en väg till otrolig rikedom. Det är dock viktigt att inse att tiderna då det räckte med att ha en bra app sedan länge är förbi. Nu för tiden lägger företag flera miljoner på marknadsföring av appar redan innan de släppts. Att hamna högt upp i sökresultaten har blivit näst intill omöjligt om man inte har antingen något riktigt unikt eller en avsevärd budget att lägga på att nå ut med din app.

 

4: Ta din idé till Kickstarter

Alla har nog vid detta läget hört talas om Kickstarter, den tjänst som demokratiserar kapitalinsamling så att vem som helst nu mera har möjlighet att följa sin dröm om att skapa något helt nytt. Det bästa med sidan är att den gör hela processen relativt riskfri för dig. Oavsett om du vill ge ut en bok, bygga ett spel eller skapa dina egna kläder (eller egentligen vad som helst) så kan du testa gångbarheten genom att lägga ut din pitch på Kickstarter och se om folk nappar.

Viktigt att tänka på är att du måste ha budgeterat för din idé ordentligt innan du ens börjar tänka på att presentera den. Du måste vara säker på att dina kostnader täcks och att du dessutom kan leva på budgeterade pengar under projekttiden.

 

5: Sälj din produkt

Är du en kreativ själ? Kanske en fena på att skapa dina egna produkter?

Smycken, konst, finsnickerier, ja vad som helst som du kan skapa kan bli din verksamhet online. Det finns idag flera e-handelsplattformar där du på c.a. en helg kan snickra ihop en fullt fungerande webbutik. Exempel på plattformar är Shopify och WooCommerce.

Jag har själv skapat en fullt fungerande webbutik med Shopify som du kan kolla in här. Det är slående hur lätt det är att bygga en e-butik som både ser väldigt professionell ut och även har all önskvärd funktionalitet inbyggd så som kreditkortshantering, hantering av rabattkoder och dynamisk prissättning av dina varor.

Att driva en professionell webbutik har alltså blivit den lätta delen av att sälja sina varor.

 

6: Sälj andras produkter med dropshipping

Du har säkert hört talas om Drop Shipping. Denna försäljningstyp innebär att du som e-handlare saluför varor som egentligen lagerhålls och säljs direkt av fabrikanter och grossister.

Exempel: Du driver en webbutik, en kund gör ett köp från din sida, du skickar vidare ordern till din dropshipper (grosisten), dropshippern skickar varan till kunden, du får betalt till ett högre pris av kunden och betalar i din tur ett lägre pris till din dropshipper.

Fördelen med detta sätt att sälja är att du inte behöver ha något lager med alla kostnader som detta innebär.

När jag började efterforska angående dropshipping så tyckte jag att det hela verkade aningen komplicerat. Var ska jag hitta en dropshipper som säljer de varor jag vill sälja, ska man upprätta en kontakt med sin dropshipper? Jag gjorde det svårare än vad det behöver vara.

Min egen webbutik säljer hundattiraljer till den Amerikanska marknaden. Detta kan låta avancerat men kunde inte vara enklare egentligen. Jag satte helt enkelt upp en butik med Shopify och kopplade (genom en enklicksprocess) in appen Oberlo.

Oberlo låter dig som butiksägaren söka igenom den kinesiska sidan AliExpress efter varor att lägga till på din egen sida. Du bestämmer pris, väljer vilken information som ska dyka upp på din sida och importerar varan till din sida genom ett par klick. Därefter ligger varan på din egen webbutik och när kunden köper varan går ordern automatiskt iväg till leverantören och varan skickas. Förtjänsten för varje vara bestämmer du själv, mina varor säljs för mellan 250% och 400% av det priset jag betalar till leverantören.

Jag skulle säga att det svåraste med denna typ av affärsverksamhet är att nå ut till kunder, jag rekommenderar definitivt dropshipping.

 

Bonus: Investera på börsen

Vem som helst kan bli miljonär, det enda som behövs är lite pengar och mycket tålamod. Att investera sina pengar är ju inget nytt, inte heller kan det sägas vara något som man måste göra online, även om de nya nätmäklarna har förenklat processen väldigt mycket. Det bör dock ändå tas med som ett fenomenalt sätt att tjäna pengar då tröskeln är så låg att verkligen vem som helst kan göra detta.

Om du börjar spara pengar idag, sparar 1500 kronor i månaden och når en (relativt blygsam) avkastning på i genomsnitt 6% om året. Då är du miljonär om ganska precis 25 år. Det häftigaste av allt är att efter dessa 25 år så kommer mer än hälften av alla pengarna från räntan och inte från de pengar som du aktivt har sparat. Det innebär alltså att du kommer ha sparat knappt en halv miljon (450 tusen kronor för att vara exakt), resterande pengar är som en present för ditt tålamod.

Det värsta med att spara på detta vis är att det till en början krävs en ohygglig självbehärskning för att låta pengarna få vara ifred. Detta problem är dock övergående då det brukar kännas mer och mer kul att spara ju mer pengar du får.

Att kasta sig ut på börsen utan förkunskaper är ett sätt att lära sig mycket. Men om du gör detta så får du räkna med att förlora en del pengar i början. Mitt råd är att du bör bilda dig något innan du ger dig in i börsvärlden. Läs en bok eller en blogg som specialiserar sig på detta. Mitt andra råd (om du väljer att hoppa över mitt första) är att skaffa en gratis indexfond, sådana finns hos båda de stora nätmäklarna Nordnet och Avanza. Att spara i indexfonder är ganska passivt och tråkigt. Dock så är indexfonder bland det tryggaste du kan investera i på börsen då dessa fonder hela tiden viktar sig så att de innehåller de största bolagen på börsen i rätt förhållande för att avspegla börsutvecklingen i stort.

Man kan alltid förlora pengar på börsen, börsen kraschar då och då. Dock motverkas sådana svängningar av att man fortsätter spara lika mycket under hela spartiden. Då köper man aktier (eller fonder) både när dessa är dyra och billiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *