Okategoriserade

Se upp för MLM

Vill du ha mer energi, må bättre och disponera din tid som du själv vill? Vill du äga ditt liv och dessutom tjäna mycket pengar? Låter det för bra för att vara sant? Då handlar det troligtvis om ett MLM.

MLM står för Multi Level Marketing (kallas även Network Marketing). Företagsformen är inte ny utan har funnits sedan 1920 talet. Dock har den fullkomligen exploderat under de senaste 10 åren och omsätter idag strax över 1700 miljarder svenska kronor om året (källa). Med sådana gigantiska summor så verkar det ju som att MLM borde vara en fantastisk branch att slå sig in i.

Den Amerikanska myndigheten Federal Trade Commission utförde 2017 en studie av 350 stycken MLM företag och fastslog att 99,25% av alla som gick med i dessa företag förlorade pengar (källa). Statistiskt sett så har man alltså en större chans att tjäna pengar på trisslotter (även om detta inte heller är något som jag rekommenderar).

Idén med MLM

Idén är att försäljare värvas och får i uppdrag både att själva sälja företagets produkter samtidigt som de har möjlighet att också värva och lära upp nya försäljare.

MLM kombinerar alltså direktförsäljning med franchisetagning samtidigt som de aktivt rekryterar fler försäljare till verksamheten, vilket ger verksamheten en karaktär av pyramid.

Pyramidspel har varit olagliga i Sverige sedan 1994 eftersom det är ett ohållbart upplägg som inte går att tjäna pengar på. MLM är en form av pyramidspel som tekniskt sett går att tjäna pengar på även om du har statistiken emot dig.

Matematiken talar för sig själv i detta fallet. Säg att du lyckas rekrytera 5 personer under dig, dessa 5 personer rekryterar i sin tur 5 nya säljare vardera som i sin tur rekryterar 5 varsina säljare under sig, osv, osv. Då kommer det 14 steg ned i kedjan vara 6,1 miljarder säljare rekryterade och målgruppen att sälja till kommer att vara utarmad. Detta förutsätter förstås att du var den allra första säljaren.

Problemet med MLM

För att skapa lönsamhet i din MLM verksamhet så måste du sälja företagets produkt (oftast så måste du investera i ett s.k ”startpaket” med företagets produkter som kan kosta flera tusen kronor), dessutom så måste du rekrytera nya säljare som ska sälja exakt samma produkter.

Detta innebär att du i själva verket rekryterar dina egna konkurrenter (vanligtvis ur din egen bekantskapskrets), alltså dina tidigare kunder. En standardparagraf i MLM företagets kontrakt är att du måste köpa in (och sälja) en viss mängd av företagets produkt för att kunna ta del utav den bonus som genererats av de säljare du rekryterat under dig. Men med kundmarknaden urholkad så kommer det att bli svårare och svårare att sälja av det lager av varor som du tvingas att köpa in.

MLM företagens lockelse ligger i att man, om man lyckas rekrytera folk under sig, tillslut ska kunna luta sig tillbaka och leva på den passiva inkomsten som säljarna under en genererar. Detta är inte troligt, låt oss räkna på det.

Ett räkneexempel

Säg att du säljer varor för 100 000 kr i månaden, och vinsten du genererar för detta efter omkostnader ligger på 10% alltså 10 000 kr.

Du rekryterar en säljare under dig som tar över din kundbas och alltså lyckas sälja varor för 100 000 kr i månaden, du får en bonus på dennes försäljning på 5%. Du får nu alltså 5 000 kr i månaden för att göra ingenting. Du kan nu försöka hitta nya kunder att sälja till för att komma upp till 10 000 kr i vinst eller rekrytera nya säljare.

Om du och säljaren under dig båda ökar kundkretsen med 10% och alltså lyckas sälja varor för 120 000 kr i månaden så kommer du att få 6 000 kr i vinst på din egna försäljning och 3000 kr i vinst på säljaren under dig, alltså 9 000 kr.

Om du anställer 9 nya säljare under dig och varje säljare lyckas bredda kundbasen med 10% så kommer den totala försäljningen att ha fördubblats till 200 000 kr och din passiva inkomst kan nu äntligen komma upp i 10 000 kr i månaden.

Dock så kommer varje individuell försäljare under dig bara tjäna 2 000 kr var i månaden.

Högt upp i kedjan

Detta är det stora problemet med MLM företag. Alla vill vara högst upp i kedjan, ingen vill vara på botten. För varje ny rekryterad säljare så krymper kundkretsen. Ska var och en av dina säljare tjäna 10 000 kr i passiv inkomst så ska säljare under dessa sälja varor för 2 000 000 kr i månaden och detta är bara det 3:e ledet i kedjan. När du ser en annons på Facebook där någon påstår att du kan ”bli din egen chef och tjäna pengar samtidigt som du får tid över till annat” så kan du räkna med att kedjan av säljare är många steg djup och oftast har rest över kontinenter.

Multi Level Marketing har fått ett uppsving i Sverige de senaste åren och marknadsförs flitig i sociala medier, den senaste oroande trenden är att så kallade ”influencers” gett sig in i branschen då de insett att de är några av de få människor som kan tjäna mycket pengar på detta p.g.a sina följarbaser (källa).

Se upp för denna industri, det finns otaliga berättelser på internet om människor som förlorat både pengar och relationer då de gett sig in i MLM-världen. Du känner igen denna typ av företag på att folk erbjuder dig ett arbete med vaga beskrivningar om möjligheten till ett friare liv, utan att beskriva vad som faktiskt ska säljas.

Här finns en lista över aktiva Amerikanska MLM-företag, tänk på att många av de företag som cirkulerar i Sverige kommer från USA från början.

Se vidare denna videon från den Amerikanska komikern John Oliver som på ett informativt och underhållande sätt redogör för ämnet.

Letar du efter ett sätt att tjäna pengar online och friheten i att bestämma över dina egna tider och vara din egen chef, glöm MLM. Kolla istället in min lista på 6 konkreta sätt att tjäna pengar online 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *