Jobba hemifrån

5 smarta sätt att tjäna pengar på sin hobby 2020

Tänk att kunna leva på din hobby, eller åtminstone generera extrapengar på någonting du tycker om. Här har jag samlat 5 olika sätt att generera en inkomst på något som du tycker om och säkert skulle kunna tänka dig att göra även utan pengar. Och med lite extra ansträngning så kan du dessutom använda alla dessa sätt till att generera en heltidsinkomst och mer därtill. Se även min artikel: 6 konkreta sätt att tjäna pengar online 2019

Starta en nischblogg och kör affiliate marketing

Har du ett brinnande intresse, blogga då om det. Om det så är modelltåg, växter, virkning eller vad som helst så är du definitivt inte ensam om det. Internet har lett till att alla kan nå ut till likasinnade och bygga upp ett nätverk inom vilken tänkbar nisch som helst.

Affiliate marketing innebär helt enkelt att du marknadsför varor och tjänster och får betalt då dina besökare köper det du marknadsfört.

Som ett exempel så kan vi säga att du startar en blogg om odling. Då kan det t.ex vara passande att göra ett inlägg om en ny snygg kruka du har hittat på Jotex.se. när du länkar till krukan så gör du det via affiliatenätverket awin.com som har Jotex som kund. Detta innebär du får en procent av försäljning av alla som klickar på din länk och sedan köper varor hos Jotex.

Det viktiga här är att först se till vad du är intresserad av och sedan se vilka affiliatenätverk du bör ansluta dig till. Bloggar du bara för att marknadsföra varor så kommer du troligen att tröttna ganska fort.

Om du vill komma igång med Affiliate Marketing så får du inte missa mitt inlägg: Hur du lyckas med Affiliate Marketing.

Skriv åt andra

Har du en fallenhet för det skrivna ordet men problem med att komma på vad du ska skriva om? Låt andra betala dig för dina texter. Idag finns en otrolig efterfrågan på skribenter. efterfrågan finns på allt från att skriva blogginlägg till produktbeskrivningar på webbutiker.

Har du en fallenhet för att skriva innehåll till andra så finns här goda chanser att hitta extraarbete eller heltidsarbete. Dessutom finns det goda möjligheter att bygga vidare detta till en karriär. Många företag söker idag copywriters (vilket innebär folk som skriver texter) och för sådana jobb kommer man långt i rekryteringsprocessen om man kan visa upp att man har erfarenhet av att skriva bra texter.

Det finns många företag som söker frilansande skribenter, t.ex Contentor, Copypanthers eller Textbroker. Kan du skriva på engelska blir marknaden direkt ännu större.

Starta en Youtube-kanal

Det är väl ingen hemlighet att man idag kan tjäna pengar på Youtube. Dock har ribban höjts en aning den senaste tiden då du nu behöver komma upp i 4000 visningstimmar och 1000 prenumeranter för att tjäna pengar genom Youtubes egen annonsering. Här gäller dock samma tips som vid bloggandet. Om du har en passion och gillar att göra videor så brukar resten falla sig ganska naturligt. Har du ett relativt stort socialt nätverk så kan du dessutom promota ditt eget material där och på så vis få spridning bland dina följare.

Youtube är också en plattform för affiliate marketing. Säg att du vill göra en kanal som recenserar produkter. Då kan du använda dig av affiliatelänkar till de produkter som du recenserar så att du får en slant för varje produkt som köps via din länk.

Att bygga en kanal på Youtube är inget som går över en natt. Det kommer att krävas en hel del arbete innan du får något tillbaka i form av pengar. Men det myntet har även en uppsida. När du väl har kommit över spärren och börjat tjäna pengar på dina videor så kommer du att ha byggt upp en katalog av material som fortsätter att generera pengar åt dig.

Som inspiration skulle jag vilja rekommendera den här videon där skaparen går igenom hur han gått från pank till att tjäna 700 dollar om dagen på att göra Youtube videos.

Gör en Podcast

Att starta en podcast är idag en väldigt enkel process. Du behöver en eller ett par bra mikrofoner, programvara för att redigera ljudet i som gratisprogrammet Audacity. Och så behöver du förstås något att prata om.

Alex och Sigges podd som är en av de största i Sverige drar in ett par hundra tusen kronor i veckan. Detta visar att det går att tjäna bra pengar på att göra podcasts, dock är dessa summor såklart ingen man kan räkna med.

Lyckas du etablera din podcast så kan du ändå troligen räkna med att sponsorer börjar höra av sig. Jag har även sett poddar som använder sig utav Patreon där folk får stödja podden med ett litet bidrag varje månad och då får tillgång till exklusivt material. Det finns till och med åtskilliga podcasts där kreatörerna uppmanar sin publik att swisha bidrag till podden.

Det viktigaste om du vill starta en podcast är att börja med att skapa bra innehåll och bygga din lyssnarbas. Det är som i fallet med Youtube så att det jobb som du i början lägger ner kommer att löna sig i slutändan.

Vill du få konkreta tips om hur du skapar och publicerar en podcast så rekommenderar jag denna guiden.

Sälj dina bilder på nätet.

Är du en fena på fotografi? Då kan du tjäna pengar på dina bilder. Antingen så marknadsför du dig som frilansfotograf och jobbar lite mer lokalt, eller så lägger du upp bilderna på bildbanker.

Bildbanker är det företag så som reklambyråer o.s.v använder sig av när de ska hitta bilder till projekt på sidor så som: Gettyimages, Adobestock, 123royaltyfree, Bigstock och Shutterstock. Om du vill sälja dina bilder genom bildbanken så är tumregeln att kvantitet är att föredra. Du kommer inte att få mycket pengar för varje bild som säljs men om du har lagt upp flera hundra bra bilder på varje sida så kommer det att generera en hel del pengar. Återigen så är detta ett fall där det initiella jobbet i att ta bra bilder och ladda upp på sidorna kommer att resultera i att pengar kommer att genereras för dig under en lång tid framöver.

Jag ska säga att bildbanker är det jag är minst insatt i då jag inte är särskilt intresserad av fotografi själv så därför rekommenderar jag alla som är intresserade av detta att sätta sig in i hur processen går till, läs användarvillkoren på sidorna du vill använda innan du börjar ladda upp bilder så att du vet vad du kan förvänta dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *