Jobba hemifrån

Hur du lyckas med Affiliate Marketing

Inlägget innehåller annonslänkar

Vad betyder Affiliate Marketing? Vilka förutsättningar behöver du för att lyckas och vilka nätverk är bäst? Här kommer jag att gå igenom ämnet och ge dig en övergripande genomgång av Affiliate Marketing.

Vad är Affiliate Marketing

Affiliate marketing är ett av de bästa sätten att tjäna en passiv inkomst på internet idag. I grunden innebär det en form av annonsering där innehållsskaparen (du) själv väljer annonsörer att samarbeta med och varor att annonsera. Du får alltså stor möjlighet att rikta dina annonser mot din målgrupp. När en vara säljs till någon som klickat på din annonslänk så får du provision på försäljningen.

Men det krävs en del jobb för att lyckas. För det första så behöver du vara en av två saker för att kunna generera pengar på detta sätt. Antingen behöver du vara Content creator (innehålssskapare) eller Influenser (ha ett stort kontaktnät och en stor följarbas på nätet, t.ex många följare på sociala medier).

Här kommer jag främst att gå igenom Affiliate marketing för innehållsskapare då det är denna nisch som jag själv tillhör. Om du siktar på att tjäna pengar på Affiliate Marketing som influencer bör du gå ner till min genomgång av olika Affiliate-nätverk Där jag även tagit med ett par nätverk specifikt inriktade på annonsering för influencers.

Vilket content passar för Affiliate Marketing?

Bloggar har länge använt sig av Affiliate Marketing för att tjäna pengar online. Bloggar är optimala för annonsformen då de naturligt skapar flera olika annonsutrymmen. Dels kan man använda sig av traditionella banner annonser som den nedan:

Man kan även anpassa sitt innehåll efter det man vill annonsera och lägga in lämpliga text länkar direkt i innehållet Blir du t.ex inte också väldigt sugen på att handla chips till halva priset när du ser annonsen här ovanför?

Att tänka på här är att Affiliate-nätverken oftast kräver att dina artiklar tydligt ska skriva ut att de innehåller annonslänkar av detta slag. Om du missade det så står det längst upp i inlägget.

På videonätverk som Youtube eller Twitch kan du använda dig av Affiliatelänkar. Här är det extra passande om du t.ex publicerar recensionsvideos och länkar till varan du recenserat i videobeskrivningen.

Har du en Podcast kan du också använda Affiliate Länkar. Då kan du till exempel prata om en vara eller affär i inledningen av podden och sedan använda en affiliatelänk i beskrivningen.

Hur fungerar affiliate marketing?

När du anmält dig till ett affiliate-nätverk så får du tillgång till deras katalog av annonsörer. Här ser du också vilken förtjänst du får på försäljning hos de olika annonsörerna. Vanligt är att provisionen ligger på mellan 5 och 10% av köpets värde men det finns också annonsörer som betalar ut större belopp så som fast pris för tecknande av t.ex ett lån eller abonnemang. Dessa provisioner kan ligga på flera tusen kronor.

Du ansöker till annonsörer och hoppas på att bli godkänd. Sedan kan du skapa länkar att marknadsföra i dina kanaler eller lägga upp färdiggjorda bannerannonser på din hemsida.

Det allra bästa är att klickaktiviteten sparas (vanligen i 30 dagar). Alltså, om någon klickar på bannerannonsen ovanför från Mathem, klickar runt lite och sedan lämnar sidan så kommer systemet fortfarande ihåg tre veckor senare när samma person surfar in och gör ett köp att trafiken ursprungligen kom från min sida, jag får alltså förtjänsten på ett köp som gjorts i efterhand.

Strategier för att lyckas

Det första och viktigaste tipset jag har för att lyckas med affiliate marketing är att du inte bör starta en blogg, youtubekanal eller något annat med fokus att tjäna pengar.

För att lyckas på nätet krävs en stor mängd passion för det man gör, och det tar tid att bygga upp sitt varumärke. Om du går in med fokus på att göra något du brinner för, lägger ned tid och engagemang i det du gör och jobbar aktivt med att bygga upp en följarbas så kommer pengarna att komma som en naturlig konsekvens av din passion.

Ett annat tips är att integrera annonseringen på ett naturligt sätt i ditt innehåll. Låt mig demonstrera med ett exempel.

Jag driver förutom denna sida även en matblogg: smakmakeriet.se, detta då jag och min fru har ett gemensamt intresse i matlagning. Målet när jag startade den bloggen var inte att tjäna pengar utan att skapa en tjusig sida med goda recept och snygga matbilder.

Vi uppdaterar bloggen ofta med nya recept. Vi har skapat en community genom att koppla bloggen till ett instagramkonto och ett pinterestkonto och vi interagerar med andra kreatörer inom samma nisch.

I det här inlägget så har vi tagit en bild på en sallad, vi har skrivit en beskrivning av rätten och precis innan själva receptet börjar så har vi lagt in meningen: Uppläggningsfatet som rätten ligger på heter Raw spotted black 28cm och kommer från Cervera.

Länkarna är naturligtvis annonslänkar till Cervera men för läsaren så är det bara information. Man kanske tittar en extra gång på bilden och känner att ”ja, det var visst en snygg tallrik”, troligtvis så klickar man sig vidare till Cerveras hemsida för att få sig en extra titt.

Det är allt som behövs, om läsaren av våran blogg köper vad som helst från Cervera.se inom 30 dagar från att de klickade på länken så har vi gjort en förtjänst.

De bästa Affiliate-nätverken

Här har jag samlat de affiliate nätverken som jag tycker är värda att ha koll på i Sverige. Gemensamt för alla är att de har ett par hundra annonsörer vardera. Jag tycker att den bästa strategin är att skapa ett konto hos alla nätverk så att du har möjlighet att välja bland annonsörer hos dem allihop.

Adtraction

Detta är i mitt tycke det bästa affiliate nätverket just nu. Detta beror till största del på att sidan är lätt att förstå och navigera. Alla de nätverken jag tipsar om här är pålitliga men vissa är lite kluriga att förstå sig på med gränssnitt som lämnar en del att önska, Adtraction har inte detta problemet.

Det bästa med Adtraction som jag skulle önska att andra nätverk också inrättade är möjligheten att skapa rapporter med en mängd olika variabler som t.ex hur de olika annonserna visas, klickas och genererar pengar, dessa kan sedan fås via mail varje dag vecka eller månad.

I övrigt har de ett bra utbud inom alla kategorier.

Adrecord

Enligt mig det näst bästa nätverket att pröva från Sverige just nu. Sidan är relativt lättnavigerad, de har ett stort utbud av annonsörer och bra guider på sidan som hjälper dig att komma igång.

En sak som är väldigt bra med Adrecord är att dom har grafer och statistik över klick, köp osv direkt när man loggar in på sidan, denna information är ju trotts allt den som är viktigast när du kommit igång med Affiliate marketing.

Awin

Awin är ett stort och bra nätverk med många annonsörer. Gränssnittet lämnar dock en del att önska och är ganska svårnavigerat.

En sak som är lite speciellt med Awin är att ansökningsprocessen kostar 50 kr. Detta är enligt företaget ett sätt att dra ned på oseriösa konton. Pengarna som det kostar att ansöka hamnar i ditt konto hos Awin och betalas tillbaka när du får din första utbetalning.

tradedoubler

Svenska Tradedoubler är ett av de äldsta affiliate-nätverken, de har en gedigen katalog av annonsörer och finns noterade på Stockholmsbörsen. Detta pekar på att det är ett företag som du kan lita på.

Dock är sajten inte riktigt så användarvänlig som man kunde önska, gränssnittet är gammalmodig och hela upplevelsen skulle behöva sig ett lyft. Nu är ju inte detta det viktigaste i sammanhanget och företaget är lätt att ha och göra med och betalar ut som de ska.

Och för influencers

Massfluencer

Massfluencer är enligt deras egen sida världens mest avancerade plattform för influencer marketing. Företaget har 1,2 miljoner influencers anslutna till sig så de måste göra någonting rätt. Då jag inte är en influencer själv så har jag inte haft möjlighet att testa sidan men en Google sökning visar på att nätverkets användare verkar vara nöjda med sidan.

Shoutly

Shoutly är ett Affiliatebolag som främst riktar sig till Influencers. Då jag inte kan räkna mig till denna skara så har jag inte testat nätverket. Av vad jag har kunnat forska mig till så handlar deras annonsutbud främst om digitala produkter. Alltså online kurser och e-böcker. Denna nisch är ju ganska het nu och provisionerna brukar ligga högre än hos vanliga e-handlare så om du är en influencer så borde du definitivt kolla in dem.

Sammanfattningsvis

Affiliate marketing kan vara mycket lukrativt om det görs på rätt sätt. Men det krävs en del ihärdighet såväl som fingertoppskänsla angående vad man bör annonsera i förhållande till sitt eget innehåll.

Har jag missat något? Finns det något nätverk eller någon tjänst som jag borde kika närmare på? Tveka inte att kommentera här under.

Kolla gärna även in några av mina andra inlägg, t.ex: 5 smarta sätt att tjäna pengar på sin hobby.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *